Fons especials

Com a biblioteca social, la biblioteca rep donacions d’associacions, centres de coneixements, i particulars, entre totes les donacions que ha rebut, cal destactar el que anomenem els 4 fons especials de la biblioteca:

Fons Sant Medir
La Biblioteca Popular Josep Pons de Can Batlló és dipositària dels fons “Ramon Borràs” de Sant Medir. Aquest fons està composat per uns 2000 volums, part dels quals estan integrats en el nostre fons bibliogràfic i la resta reservats en dipòsit.

L’Enric Borràs, veí del barri i persona de gran cultura erudita, en morir va fer donació de la seva important biblioteca a la parròquia St. Medir amb l’objectiu d’organitzar-la per poder-la oferir al veïnat de la Bordeta. Amb l’entrada a Can Batlló l’11 de juny del 2011, aquest fons va ser cedit a la nova Biblioteca Popular del barri i des de llavors, el veïnat podem gaudir-ne.

El Fons St. Medir es caracteritza pel seu valor de continguts relacionats amb la història, la geografia i la literatura de Catalunya, encara que també compta amb diversitat de temes i continguts. Alguns del llibres són d’edicions que ja no es poden trobar fàcilment, aspecte aquest que confereix un plus de singularitat a aquest fons.

En la Biblioteca aquests llibres es poden localitzar mitjançant l’etiqueta externa  “St. Medir” i el segell intern “Fons St. Medir”. En el catàleg on-line també es troben identificats amb el mateix epígraf.

Fons Consol Casals
La Consol Casals Genover va ser una feminista molt activa, que formava part de Ca la Dona i anteriorment de la Coordinadora Feminista. Era activista ecologista, amb grans coneixements sobre la defensa de la natura, la salut i dels recursos col·lectius. Va mantenir una trajectòria de militàncies a diverses organitzacions d’esquerres. La Consol era ensenyant de secundària i física de formació.

Després de la seva mort al desembre del 2012, la família va fer donació de part dels seus llibres, uns 300 aproximadament, a la nostra Biblioteca.

El fons està composat per llibres de diferents temàtiques i disciplines socials. La Consol era una persona amb una gran cultura i consciència social. Els seus llibres reflecteixen les seves preferències i inquietuds. En podem trobar de literatura, de poesia, de temàtiques relacionades amb la lluita social, el feminisme, la política, l’economia, l’ecologia,…

Els llibres del fons es poden identificar fàcilment mitjançant el segell “Fons Consol Casals Genover” imprès en la seva primera pàgina en blanc.

Fons La Fondona
“La Fondona”, fons documental feminista / LGBTI / queer, sorgeix de la iniciativa d’un grup de veïnes del barri de La Bordeta que col·laboren amb el projecte de Can Batlló i, concretament, amb la biblioteca popular Josep Pons, creant un fons de referència, a nivell de la ciutat de Barcelona, pel que fa a continguts relacionats amb els feminismes, les sexualitats, els moviments LGTBI i la teoria queer.

Abasten diferents gèneres i temàtiques com ara: Literatura: novel·les, poesia, teatre, literatura infantil…Art, Teoria política, filosòfica i literaria, Història, Ciències socials, relacions laborals, salut pública, Ciència, etc.

També comptaamb tot tipus de material i documents: Llibres, Material audiovisual, Articles/Revistes/Fanzines, Còmics, Recerques (tesis, tesines, etc.), Documentes digitals, així com un arxiu virtual en construcció
http://lafondona.wordpress.com/

Fons Llibres d’Or
El fons bibliogràfic de la Biblioteca Josep Pons està format íntegrament per llibres provinents de donacions, la major part de les quals corresponen al veïnat de la Bordeta.

Aquest fet singular confereix un caràcter molt especial a alguns dels llibres que ens arriben. Tenim llibres molt antics, interessants per la data en què van ser impresos, alguns destaquen pels temes que tracten i d’altres perquè ens desperten la nostàlgia de temps passats o perquè ens remeten a les llums i les ombres de la nostra infantesa.

Tot plegat, fa que aquest fons que s’ha anant bastint al llarg del temps de vida de la Biblioteca, en l’actualitat hagi adquirit personalitat pròpia, conformant un dels apartats més entranyable i interessant de la nostra Biblioteca.

A %d blogueros les gusta esto: